Anders dan vroeger, is Welzijnswerk tegenwoordig vraag-gestuurd. Het initiatief voor welzijnswerk ligt bij de eigen kracht van de participerende burger op wijkniveau in plaats van bij de overheid. Het Welzijnswerk wordt aanbesteed bij meerdere organisaties en is projectmatiger. Per project wordt nauw samengewerkt tussen verschillende hulpverlenende instanties en organisaties.
In de praktijk betekent dit dat subsidiestromen van welzijnsorganisaties soms zomaar kunnen stoppen. Dit veroorzaakt veel onzekerheid als het gaat om kwesties zoals continuïteit en personeelsbeleid. Juridisch gezien bestaan soms ook knelpunten bij de verlangde multidisciplinaire aanpak. De zogenaamde ‘wijkteams’ die rondom gezinnen of ouderen worden georganiseerd zijn geen rechtspersonen, wat bijvoorbeeld privacyvraagstukken oplevert. Mag een dossier van een cliënt zomaar door meerdere organisaties worden gedeeld? Ook de aansturing van het projectmatig ingehuurde personeel, dat formeel werkzaam is bij verschillende organisaties, is geen sinecure. Daar komt nog eens bij dat gemeentes hoge veiligheidseisen stellen en een strenge verantwoording verwachten van de verleende subsidiestromen.
Een ander vraagstuk waarmee wij op kantoor vaak te maken krijgen, vloeit voort uit de eisen voor de zogenaamde ‘good governance’ die geldt in de welzijnssector. Er zijn scherpe richtlijnen gekomen voor toezicht en medezeggenschap. De (weinig eenduidige) Wet Normering Topinkomens stelt grenzen aan de hoogte van salarissen van bestuurders.
De Koning Vergouwen kent zo langzamerhand alle scherpe kantjes van de Welzijnssector. Behalve over bovengenoemde kwesties adviseren wij Welzijnsorganisaties bij allerlei arbeidsrechtelijke kwesties, overgang van onderneming, overnames en fusies, CAO-beleid, medezeggenschapsstructuren en reorganisaties. Ook vanwege onze kennis van subsidie- en aanbestedingsrecht in de Welzijnssector zijn wij een vertrouwd partner. Voor privacy vraagstukken staan wij ook klaar.
Over de juridisch complexe gebieden verzorgen wij hoog gewaardeerde cursussen in het veld. Denk bijvoorbeeld aan onze cursussen dossieropbouw, reorganiseren en de zieke werknemer. Daarnaast hebben we een mantelovereenkomst met de werkgeversorganisatie in de welzijnssector: Sociaal Werk Nederland. Dat betekent dat de leden van die organisatie worden doorverwezen naar ons kantoor en Charlotte Koopman geregeld spreekt op het personeelsfunctionarissenoverleg (OPOF). Neem voor vragen over Welzijn gerust contact me haar op.