Home » DKVA in het nieuws: mango-oorlog?

DKVA in het nieuws: mango-oorlog?

Verbod op concurrentie in de wereld van tropisch fruit?

mango-oorlog

Interessante rechtszaken (en de bijbehorende overwinningen) delen we altijd graag. Dit keer een geschil dat door het Algemeen Dagblad werd bestempeld als ‘de mango-oorlog’. Waar ging het over? Mogen werknemers, niet gebonden aan een concurrentie- en relatiebeding, een eigen bedrijf starten in dezelfde branche als hun oud-werkgever? En met dezelfde leveranciers werken? Een importeur van tropisch fruit (denk ananassen, avocado’s en inderdaad, mango’s) vond dat zijn bedrijf ‘één-op-één werd gekopieerd’. Hij eiste een verbod op verdere concurrentie. Kantoorgenoot René Jonen stond de ondernemende ex-werknemers bij. Lees in deze korte blog wat de rechter in kort geding vond.

Mango-oorlog
Tegelijkertijd met het kort geding op 19 februari 2024, publiceerde het AD een artikel over de zaak. Dit artikel had als catchy titel: ‘Mango-oorlog tussen importeurs biofruit Westland’. Hierin was ook aandacht voor deze sappige zaak. Twee werknemers van een importeur van biologisch tropisch fruit hadden namelijk ontslag genomen, om vervolgens voor zichzelf te beginnen. Ze waren contractueel niet gebonden aan een concurrentiebeding of aan een relatiebeding. Toch was hun oud-werkgever niet blij. De importeur beschuldigde zijn voormalige werknemers er namelijk van dat ze hem onrechtmatige concurrentie aandeden. Hij zei dat sommige van zijn Zuid-Amerikaanse leveranciers niet meer aan hem wilden of konden leveren. Dit zou de schuld zijn van zijn voormalige werknemers. Hij eiste in een kort geding een verbod op verdere concurrentie.

Wat vond de rechter?
Afgelopen maandag, op 4 maart 2024, wees de rechtbank Den Haag alle vorderingen van de oud-werkgever (de importeur) af. Het uitgangspunt: concurrentie is gewoon toegestaan. Daarbij had de importeur zijn beschuldigingen aan het adres van zijn voormalige werknemers op geen enkele manier hard gemaakt. De ex-werknemers werden dus in het gelijk gesteld. Zij kunnen thans verder met hun nieuwe bedrijf en actief doorgaan met het importeren van mango’s, bananen en kokosnoten.

Tot slot
Heb je vragen over een concurrentiebeding, een relatiebeding of mango’s? Neem dan gerust contact op met René Jonen of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
https://www.ad.nl/westland/mango-oorlog-tussen-importeurs-biofruit-westland~a037eb72/

Lees hier het vonnis.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2024-03-08T13:41:32+00:00maart 8, 2024|Arbeidsrecht|Reacties uitgeschakeld voor DKVA in het nieuws: mango-oorlog?
Ga naar de bovenkant