Wie mag aan het spaargeld van kinderen komen?
Is het spaargeld van kinderen ook écht van kinderen?
Het komt steeds meer voor dat kinderen al op jonge leeftijd veel spaargeld hebben. Denk aan kinderen die een erfenis hebben gekregen of minderjarige vloggers die met Instagram en YouTube flink verdienen. Kinderen kunnen niet vrij beschikken over hun spaargeld. Hun ouders kunnen dit wel. Maar van wie is het spaargeld van kinderen? Dat lees je in deze korte blog.
Spaargeld van kinderen
Ouders moeten het vermogen van hun minderjarige kind beheren. Dit heet het ‘bewind voeren’ over hun vermogen. Ze dienen zich daarbij als goede bewindvoerders te gedragen. Bij slecht bewind zijn zij aansprakelijk voor eventuele schade. Er zijn regels voor eigen gebruik van spaargeld van kinderen door ouders. Hiervoor kunnen ouders toestemming vragen van de kantonrechter. Ouders mogen het spaargeld van kinderen niet gebruiken voor de kosten van de opvoeding en verzorging. Deze kosten komen voor rekening van ouders zelf. Toch gaat het regelmatig mis.
Zaak 1
Een jongen van 13 had € 9.239,04 op zijn spaarrekening staan. Toen zijn ouders elkaar gingen, nam moeder het gehele bedrag op. Vader ontdekte dit en liet het er niet bij zitten. Hij stapte naar de rechter. Moeder gaf aan dat zij het geld van de zoon had gebruikt ten behoeve van haar zoon aan meubels, schoenen, uitstapjes en vakantie. De rechter ging hier niet mee akkoord. Ouders moeten hun eigen geld gebruiken voor het onderhoud van de kinderen en niet het spaargeld van kinderen. Deze moeder moest het hele bedrag aan haar zoon terugbetalen.
Zaak 2
In een andere zaak vorderde een kind – inmiddels meerderjarig – zelf geld terug van haar vader. Vlak na haar geboorte in 2000 openden vader en moeder een kinderspaarrekening. Deze is tot de 18de verjaardag door haar ouders samen beheerd. Na de scheiding nam vader het beheer over. Vervolgens maakte hij € 4.206,66 van de kinderspaarrekening over naar zijn eigen bankrekening. Toen de dochter dit ontdekte, stapte ze naar de rechter. Vader zei dat zijn ouders (opa en oma) de spaarrekening hadden gevuld en dat hij van hen toestemming had het geld op te nemen. De kantonrechter oordeelde terecht dat het spaargeld van de dochter was, ongeacht wie de spaarrekening had gevuld. Deze vader moest eveneens het gehele bedrag aan zijn dochter terugbetalen.
Tot slot
Spaargeld van kinderen is dus vrijwel altijd van de kinderen. Heb je vragen over het bovenstaande of andere familierechtelijke kwesties? Neem dan gerust contact op met Anne-Marie Bouwmeester of één van onze andere specialisten voor advies of overleg.
Bronnen:
Rechtbank Overijssel 16-06-2020, ECLI:NL:RBOVE:2020:2150
Rechtbank Overijssel 15-09-2020, ECLI:NL:RBOVE:2020:3385