Home » Ontslag op staande voet wegens omhelzing

Ontslag op staande voet
wegens omhelzing

Corona rechtspraak op de werkvloer.

corona omhelzing

We schreven eerder al corona blogs over rechten en plichten rondom vakantie, conflicten bij huur– en loondoorbetaling en inzichten over quarantaine. De Rechtbank Rotterdam voegde hier een interessante kwestie aan toe: de werknemer die zich niet houdt aan de 1,5 meter regel. Rechtvaardigt dit, na meerdere waarschuwingen, een ontslag op staande voet? Lees het antwoord in deze korte blog.

Het advies van de overheid is 1,5 meter afstand houden. Ook op de werkvloer. Een werknemer (sinds 1986 in dienst) bij de Kwikfit had een afspraak met de HR-adviseur. Bij aankomst trok hij zijn werkhandschoen uit om de HR-man een hand te geven. De HR-man wilde geen hand geven en draaide zich om. Op dat moment pakte de werknemer de HR-adviseur vast. Wat volgde was een ongewenste omhelsing. De omhelzende werknemer werd geschorst en twee dagen later op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief stond als reden:

“Omdat u zichzelf en uw collega, HR Adviseur, aan ernstig gevaar heeft blootgesteld. Tevens zien wij uw handelen als een bedreiging en een poging tot (zware) mishandeling. Op maandag 11 mei 2020 om ongeveer 8:40 uur bent u zonder toestemming en ondanks een tweetal verbale en non verbale waarschuwingen uw collega om zijn nek gevlogen, waarbij er fysiek contact was en er geen 1,5 meter afstand door u werd aangehouden. Uw collega heeft u van zich af moeten weren. Vervolgens heeft uw collega gevraagd wat u bezielde om dit te doen. Uw antwoord hierop was: “Ik heb Corona en nu heb ik jou besmet”.

De werknemer bleek geen corona te hebben. Hij stelde verder te hebben gezegd “Wat denk je, dat ik corona heb, dat ik je heb besmet?”. De werknemer wilde vernietiging van het ontslag op staande voet en stapte naar de rechter.

Wat vond de rechter?

De kantonrechter vond de werknemer buitengewoon onhandig en onverstandig. Hij had de HR-adviseur niet in strijd met de (van overheidswege afgekondigde) 1,5 meterregel om de nek moeten vliegen. Er was echter geen sprake van bedreiging of een poging tot mishandeling. Uit camerabeelden bleek zelfs een beetje een lacherige sfeer. De werknemer had verder altijd goed gefunctioneerd en hij werkte al “zijn hele leven” bij de KwikFit. Daarom was het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig. Omdat inmiddels wel een verstoorde arbeidsverhouding was ontstaan, werd de arbeidsovereenkomst wel ontbonden op grond van de g-grond. Het salaris moest met terugwerkende kracht worden doorbetaald tot november 2020 met een verhoging van 10%. De werknemer ontving tevens een transitievergoeding van bijna € 40.000,-.

Tot slot

Vragen over corona, ontslag of andere kwesties? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere collega’s.

Bron:

Rechtbank Rotterdam d.d. 14 augustus 2020, ECLI:NL:RBROT:2020:7517

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-01-11T11:44:39+00:00augustus 28, 2020|Anne Camphuijsen|0 Reacties
Ga naar de bovenkant