Home » Ontslag op staande voet door corona

Ontslag op staande voet
door corona

Corona in de rechtspraak.

ontslag corona

Afgelopen zomer zijn veel werknemers op staande voet ontslagen waarbij corona op de één of andere manier de oorzaak was. Een uitspraak die opviel, was het ontslag op staande voet van een manager bij de Burger King die de overheidsmaatregelen en interne instructies niet navolgde. Benieuwd naar de details? Lees het in deze blog.

Ontslag op staande voet

De werknemer van 58 jaar oud was al bijna 20 jaar werkzaam voor dezelfde vestiging van de Burger King. Het was een vestiging met een restaurant en een drive-thru. Aan de start van de coronacrisis in maart werd door de overheid gecommuniceerd dat het restaurant moest sluiten. De drive-thru mocht openblijven. Een dag na dit bericht opende de werknemer om 09:00 uur zowel het restaurant als de drive-thru. Vervolgens verschenen de hele dag negatieve berichten over deze Burger King op social media, zoals:

“Burger King [locatie vestiging] is gewoon open. Heeeeeel erg raar en onverantwoordelijk dit. Ik zou graag van Burger King horen hoe dit kan?”

“Burger King [locatie vestiging] geldt deze regel schijnbaar niet voor! En ja, er zaten daadwerkelijk mensen te eten en de drive is ook open!”

Hogere managers probeerden telefonisch contact op te nemen met de werknemer, maar deze nam niet op. Pas om 15:30 uur sloot de werknemer alsnog het restaurant. Op dezelfde dag volgde ontslag op staande voet. De exacte ontslagreden was: het openen van het restaurant ondanks de duidelijke instructie het restaurant gesloten te houden, het in gevaar brengen van gasten, het toebrengen van imagoschade en het negeren van telefoontjes.

Naar de rechter

De werknemer vond het ontslag onterecht en vroeg onder meer een transitievergoeding en een billijke vergoeding van ruim € 300.000,-!

De rechter stelde echter vast dat na de persconferentie van 15 maart 2020 werd aangekondigd dat alle restaurants in Nederland vanaf 18:00 uur moesten sluiten. In ieder geval tot 6 april 2020. Dit werd ook binnen Burger King gecommuniceerd. De werknemer heeft alle berichten hieromtrent genegeerd en ging toch open. Vervolgens verschenen allerlei negatieve berichten over de vestiging op social media en ontstonden gezondheidsrisico’s voor gasten. De werknemer had daarmee een gevaarzettende situatie in het leven geroepen. Ondanks zijn hoge leeftijd en het lange dienstverband van de werknemer was het ontslag op staande voet daardoor terecht.

Tot slot

De werknemer van de Burger King kreeg geen geld mee en kan ook geen WW-uitkering aanvragen. Serieuze consequenties waaruit blijkt dat ook rechters coronamaatregelen zeer serieus nemen. Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht. Er komt ook steeds meer rechtspraak beschikbaar. Heb je vragen over de naleving van coronaregels op de werkvloer of ben je ontslagen wegens het niet naleven van dergelijke regels? Neem dan gerust contact op met Dorien Zwart, Bram Furstner of één van onze andere specialisten.

Bron:

Rechtbank Rotterdam d.d. 28 augustus 2020, ECLI:NL:RBROT:2020:7567

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-01-12T08:41:13+00:00september 17, 2020|Arbeidsrecht, Dorien Zwart|0 Reacties
Ga naar de bovenkant